Ženska neplodnost

Neplodnost je postala ozbiljan problem modernog društva o kojem se nerado govori. Moderno društvo i brz način života utječu na slabiju brigu o zdravlju i odgađanje odluke osnivanja obitelji. Neplodnost je najčešće skrivena tegoba sve dok se problem ne prepozna prekasno. O neplodnosti govorimo u slučaju parova koji najmanje jednu godinu prakticiraju nezaštićene spolne odnose a kroz to razdoblje ne dođe do trudnoće odnosno začeća. Konvencionalna medicina definira neplodnost kao bolest a za svaki par koji se suočava sa njom predstavlja uglavnom vrlo veliki izazov ne samo u želji osnivanja obitelji već i u održavanju zdravog odnosa među partnerima. Najvažnije je pronaći pravi put u rješavanju problema neplodnosti, čineći male promjene koje će doprinijeti postizanju cilja- zdrave trudnoće.

Najčešći uzroci neplodnosti kod žena su policistični jajnici, endometrioza i neprohodni jajovodi.

Endometrioza

Endometrioza je stanje kada se maleni komadići tkiva iz unutarnje maternične sluznice (naziva se i endometrij) pomaknu gore po jajovodu i namjeste se u okolici organa koji se nalaze u trbušnoj šupljini i zdjelici odnosno u blizini jajnika, jajovoda, mjehura i rektuma.

Neke žene endometriozu osjećaju kao menstrualne grčeve, kronične bolove u križima, bol u zdjelici tijekom spolnog odnosa ili bolno mokrenje tijekom menstruacije. Neke žene nisu toga ni svjesne sve dok im liječnik ne dijagnosticira endometriozu. Endiometrioza se dijagnosticira laparoskopijom a to je postupak u kojem se u unutrašnjost trbušne šupljine i organa ulazi sa specijalnom kamerom za pregled.

Razlozi javljanja endometrioze još su uvijek nepoznanica ali se smatra da je to najvjerojatnije posljedica kombinacije različitih čimbenika:  

 • endometrioza je u određenoj mjeri genetski određena, i često se ponavlja u obitelji
 • utjecaj estrogena; višak estrogena potiče nastanak endometrioze
 • progesteron je bitan hormon koji se uglavnom proizvodi u jajnicima.  Nužan je za ugnježđivanje oplođenog jajašca u maternici te održavanje trudnoće.; endometrioza se može pojaviti zbog loše reakcije endometrija na progesteron ( u ovom slučaju govorimo o otpornosti na progesteron)
 • imunološki sistem ne uništava tkivo endometrija koji na taj način nesmetano raste izvan maternice.
 • utjecaj okoline (kemikalije itd.)

Uzroci javljanja endometrioze su za sada nepoznati i stoga ne postoji dostupan lijek za liječenje ove pojave. Liječenje endometrioze se najčešće vrši operativnim zahvatom ili hormonskim terapijama. Kada se pristupi operativnom zahvatu tada se uklanja višak tkiva laparoskopijom. Laparoskopija je manja operacija kojom se kroz mali otvor na trbuhu uvodi posebna vrsta teleskopa u trbušnu šupljinu. Ovaj se zahvat obavlja najčešće korištenjem opće anestezije. Liječenjem endometrioze laparoskopskim operativnim zahvatom često se smanjuje bol ali se na ovaj način rješava posljedica a ne uzrok. Ako se pristupi liječenju endometrioze hormonskim terapijama tada hormoni utječu na funkcioniranje jajnika kako bi se osiguralo da se ne proizvodi hormon koji bi spriječio ovulaciju i koji usporava rast endometrija. Također se preporučuje trudnoća i duža pauza u menstrualnom ciklusu ali je trudnoća zbog endometrioze teže ostvariva. 

Prirodno liječenje endometrioze se sve više prakticira u zadnje vrijeme što zbog dobrih rezultata ali i zbog manje štetnih i bolnih utjecaja na organizam. Važan pristup je svakako promjena u prehrambenim navikama i zdravijem stilu života pri čemu se izbjegava što više konzumacija šečera i hrana bogata ugljikohidratima. Te namirnice mogu utjecati na hormonalnu ravnotežu tijela a neravnoteža može biti jedan od uzroka endometrioze. Osim toga savjetuje se:

 • konzumiranje povrća koje je bogato hranjivim tvarima (brokula, kupus, kelj, itd.) a ima pozitivan učinak na hormonsku ravnotežu i pomaže tijelu u izlučivanju estrogena 
 • izbjegavati konzuiranje crvenog mesa i hrane u kojim mogu biti prisutni hormoni rasta 
 • redovita konzumacija proteina 
 • održavanje odgovarajuće tjelesne težine (masti u tijelu imaju utjecaj na proizvodnju estrogena)
 • unošenje dovoljnih količina vitamina i minerala (osobito kalcija i magnezija)
 • unošenje omega 3 masti
 • izbjegavati odlaganje hrane u plastičnim posudama (koristiti staklene posude)

Svakako savjetujemo da prvo krenete sa prirodnim liječenjem endometrioze.

Neprohodnost jajovoda

Kod normalnog jajovoda, po njemu putuje jajna stanica koja se otpušta iz jajnika. Također, po jajovodu putuju i spermiji koji bi trebali oploditi jajašce. Nakon što jedan spermij oplodi jajašce, jajovod omogućuje transfer tog jajašca u materničnu šupljinu. Može se dogoditi da ne može doći do trudnoće zbog neprohodnosti jajovoda ili zbog djelomične neprohodnosti jajovoda i tada govorimo o neplodnosti. 

Policistični jajnici

Policistični jajnici predstavljaju jedan od najčeščih uzroka neplodnosti. Do stvaranja policističnih jajnika dolazi zbog metaboličkog i hormonskog poremećaja. Zbog policističnih jajnika ne dolazi do ovulacije jer jajašca ne mogu dovoljno dozrijeti a neka se jajašca razviju u ciste koje su najčešće bezopasne.  Kod sindroma policističnih jajnika ( polycystic ovary sindrom − PCOS) u ženskom tijelu dolazi do stvaranja velike količine muških hormona. Previše muških hormona utječe na hormonalnu ravnotežu i time na plodnost žene. U slučaju policističnih jajnika teško može doći do trudnoće zbog toga što:

 • žene često ne mogu imati ovulaciju
 • žene imaju neredoviti ciklus
 • u slučaju da se dogodi ovulacija i da se otpusti jajašce, endometrij (unutarnja maternična sluznica) možda neće biti spremna za održavanje trudnoće 

Liječenje sindroma policističnih jajnika usmjerena je na poticanje ovulacije lijekovima (Klomifen ili Letrozol). U slučaju neuspješnog liječenja lijekovima pristupa se operativnom zahvatu kod kojeg se na policističnim jajnicima napravi više malih rupa.

Baš kao i kod endometrioze, u slučaju policističnih jajnika savjetuje se liječenje na prirodan način (lijekovi mogu izazvati nuspojave a operacija je vrlo invazivna). Budući da se radi o metaboličkom i hormonalnom poremećaju, ključ ozdravljenja je zdrava prehrana. Savjetuje se ograničiti unos ugljikohidrata, što manja konzumacija šećera, bijelog brašna, bijele riže, krumpira, i druge prerađene hrane. Važan je aktivan i zdrav način svakodnevnog življenja te održavanje odgovarajuće tjelesne težine. Pretilost je itekako povezana sa sindromom policističnih jajnika te s povećanom razinom estrogena. Savjetuje se uzimanje vitamina B, folne kiseline, vitamina C, D i E te minerala kao što su magnezij i mangan.

Kao i kod endometrioze, kod liječenja sindroma policističnih jajnika važno je izbjegavati stres i raditi na ukupnom boljem zdravstvenom stanju organizma.


Dob

Utjecaj dobi na žensku plodnost je sve važniji faktor jer žene planiraju trudnoću sve kasnije. Žensko najplodnije razdoblje je između 20-30 godina starosti. Nakon 30 godina, plodnost počinje polako opadati a opadanje plodnosti postaje sve vidljivije nakon 35 godina starosti. 30-godišnja žena ima 20 posto mogućnosti za začeće svaki mjesec, što znači da tijekom ciklusa na stotinu žena prosječno njih dvadeset ima šansu ostati trudna. Kod žena koje su dosegle 40 godina starosti mogućnost začeća pada na samo 5 posto. Za razliku od muškaraca koji kontinuirano proizvode spermu, žene imaju unaprijed određeni broj folikula u jajnicima. Broj folikula kod rođenja je oko 1 milijun jajnih stanica a tijekom reprodukcijskog razdoblja uspjeva ih dozrijeti tek oko 450 do 500.

Sa dobi žene, smanjuje se i kvaliteta jajašca. To se posebno događa nakon 35 godina starosti što može dovesti do veće vjerojatnosti pobačaja. Kvaliteta jajne stanice očituje se u broju kromosoma kod oplodnje. Normalno jajašce ima 23 kromosoma a taj broj može biti veći ili manji. Spajanjem spermija broj kromosoma naraste na 46. U slučaju da broj kromosoma ne bude 46 tada plod obično ne može preživjeti i dolazi do pobačaja. Također može doći i do javljanja Downovog sindroma koji se očituje u dodatnom 21. kromosomu. Ostali uzroci mogu biti:

 • razvojne nepravilnosti maternice,
 • miomi,
 • spolno prenosive bolesti, sistemske bolesti (šećerna bolest, bolest štitnjače),
 • lijekovi (antidepresivi, steroidi).

Ovulacijski kalendar

Izračunajte plodne dane
Početak zadnje menstruacije:
Dužina ciklusa:
Izračunaj

Jeste li znali?