Menstrualni ciklus

Menstrualni ciklus predstavlja ciklus prirodnih promjena maternice i jajnika kao posljedica složenih hormonskih procesa. Normalan menstrualni ciklus osnova je začeće i trudnoću. Poznavanje ciklusa i fizičkih promjena pomaže ženama identificirati plodne dane te zato nadalje u tekstu posvećujemo više prostora ovoj temi.


Kako izgleda menstrualni ciklus?

plodnost

Prvi dan vašeg menstrualnog ciklusa je prvi dan vaše menstruacije. Menstruacija traje u pravilu 3 do 7 dana.

U početku menstrualnog ciklusa vaše tijelo pošalje mozgu signal da počne proizvoditi FSH (folikul stimulirajući hormon). FSH je glavni hormon za proizvodnju zrelih jajašca. Folikuli su tekućinom napunjene vrećice u jajniku koje sadrže po jedno nezrelo jajašce. Folikul stimulirajući hormon potiče sazrijevanje folikula te proizvodnju hormona estrogena. Vaša razina estrogena je najniža prvi dan menstruacije. Zatim počinje polako rasti.

Normalno je da jedan folikul postane „dominantan", premaši rastom ostale te da se jajašce odvoji. Ostali će se smanjiti.  Visoka razina estrogena je povezana i s pojavom sluzi koja olakšava začeće odnosno prijenos spermija (inače poznata kao cervikalna sluz ili sluz vrata maternice). U danima ovulacije je sluz najrijeđa te tada omogućuje spermatozoidima najlakši prodor do maternice.  Stoga, ako opazite tanak, rastezljiv i bijeli vaginalni iscjedak imajte na umu da se tada vaše tijelo nalazi u najoptimalnijem vremenu pogodnom za začeće.

Ovulacija je proces koji se dođaga jedanput u svakom menstrualnom ciklusu u kojem hormonalne promjene stimuliraju jajnike da  oslobode zrelu jajnu stanicu. To se obično događa 12 do 16 dana prije sljedeće menstruacije odnosno u sredini ciklusa.

Kako se približavate ovulaciji, vaše tijelo proizvodi sve veće količine hormona, kojeg nazivamo estrogen, koji uzrokuje zgušnjavanje sluzi maternice što pomaže u stvaranju pogodnog okruženja za spermije. Visoka razina estrogena izaziva nagli porast drugog hormona kojeg nazivamo luteinizirajući hormon (LH). Ovaj hormon (LH) uzrokuje oslobađanje jajašca iz jajnika, odnosno ovulaciju. Ako ste u fazi planiranja obitelji tada vam je vrlo bitno znati vrijeme najveće plodnosti te tome prilagoditi spolne odnose. Ovulacija je ključna za začeće i omogućava spermijima oploditi zrelu jajnu stanicu a to se događa svaki mjesec u ženskom tijelu.

Ovulacija se obično javlja 24 do 36 sati nakon porasta luteinizirajučeg hormona (LH), što nam omogućuje, ako prepoznamo taj hormon, jednostavno računanje plodnih dana. Postoji više metoda predviđanja. Neke žene obraćaju više pozornosti na fizičke znakove i osluškuju svoje tijelo. Ukoliko  niste sigurni u te znakove, tada vam preporučujemo dnevne ovulacijske testove.


           plodnost

Jajašce može biti oplođeno do 24 sata nakon ovulacije. Ako jajašce nije oplođeno, sluz maternice se raspadne i počinje redovita menstruacija. To je početak sljedećeg ciklusa.

Kako prepoznati znakove ovulacije


plodnost

Kako bi došlo do začeća, ključno je pravilno razumijevanje i prepoznavanje pravog vremena za spolni odnos. Zbog toga je tako važno ženama poznavati i pratiti svoje tijelo jer je to jedini način kojim se najbolje odredi vrijeme i spremnost za začeće. U pravilu razlog zašto ne dolazi do trudnoće je upravo nedostatak ovulacije. Slijedi opis načina na koji žena može provjeriti da li ovulira:

Brojanje dana

Brojanje dana predstavlja najlakši način, uz pretpostavku da imate redovite menstrualne cikluse, dakle da se menstruacija ponavlja na isti ili sličan dan u mjesecu i to najmanje kroz 12 mjeseci. Na taj način, broju dana oduzmite 12 do 16 dana. Rezultat će biti vaši najplodniji dani. Ako Vam se menstrualni ciklus ponavlja svakih 28 dana tada će Vaši najplodniji dani biti između 12. i 16. dana ciklusa.

Mjerenje tjelesne temperature

Svako jutro prije ustajanja izmjerite tjelesnu temperaturu – najbolje u isto vrijeme, s istim toplomjerom i na istom mjestu. Ako mjerite temperaturu pravilo, tada ćete na kraju ciklusa u kojem je došlo do ovulacije utvrditi da se Vaša jutarnja temperatura kretala u dva smjera: : u drugoj je polovici ciklusa bila za najmanje 0,2 ºC  viša nego u prvom dijelu ciklusa. Porast bazalne tjelesne temperature uzrokuje progesteron kojeg prilikom ovulacije izlučuje žuto tijelo.

Istraživanja su pokazala da se temperatura poveća dan prije ovulacije ili u roku od dva dana nakon ovulacije. O podizanju bazalne tjelesne temperature govorimo kada su vrijednosti tri poslijednja mjerenja više od vrijednosti prijašnjih šest mjerenja. Temperatura ostaje povišena do početka menstruacije, a njezin pad obično znači da ćete isti dan dobiti menstruaciju. Ako je temperatura povišena više od 18 dana te ako još niste dobili menstruaciju, tada je vrlo vjerojatno da je došlo do začeća.

Mjerenje temperature ne može predvidjeti ovulaciju, ali vam može pomoći utvrditi ako je do nje došlo. Važno je ne izvoditi zaključke prebrzo, već barem na temelju razdoblja od mjesec dana ili više. Na taj način možete predvidjeti vrijeme ovulacije i pratiti da li su Vam ovulacije redovite.

Cervikalna sluz odnosno sluz vrata maternice

Sluz vrata maternice (iscjedak) je vrlo pouzdan pokazatelj približavanja ovulacije.  Tijekom menstrualnog ciklusa događa se promjena u strukturi sluzi vrata maternice.  Znak približavanja ovulacije je kad primijetite da se struktura sluzi vrata maternice promijenila iz guste i kremaste u sluz sličnu sirovom bjelanjku jajeta – prozirnu, vodenastu, vlažnu i elastičnu. Razlog tomu je povećanje razine estrogena u vremenu kada se tijelo priprema za oslobađanje jednog jajeta. Nepisano je pravilo da ako želite zatrudnjeti, a niste sigurni kada ovulirate, da počnete sa spolnim odnosima čim cervikalna sluz postane kao bjelanjak.  Kod kuće možete napraviti brzi test; ako se sluz provuče između prstiju znači da ovulirate. Na dan ovulacije sluz je najfleksibilnija i bogata a odmah nakon postane mutna i suha.

Bol u donjem dijelu trbuha

Neke žene osjete ovulaciju kao bol u donjem dijelu trbuha ili križa.

Položaj vrata maternice

Tijekom ovulacije položaj i tekstura vrata maternice se mijenjaju. Ako se odlučite za ovu metodu, tada se pobrinite za higijenu ruku te provjeravajte položaj svaki dan u približno isto vrijeme. To ćete napraviti najlakše tako da čučnete. Obratite posebnu pažnju na položaj i vlažnost cerviksa. U prvoj polovici ciklusa, cerviks (vrat maternice) je relativno tvrd i suh na dodir te nisko u vagini (lako mu je pristupiti) a ulaz mu je na dodir zatvoren. Kako se bliži ovulacija cerviks postaje mekši, vlažniji, ulaz je otvoreniji te ga je teže doseći. U ovulaciji, vrat maternice je na najvišoj točci (teško dosegljiv, ulaz mu je na dodir mokar i otvoren) što znači da se nalazite u najplodnijim danima i vrlo blizu ovulacije. Nakon ovulacije, cerviks se ponovno osuši i zatvori.


Ostali načini prepoznavanja ovulacije

Ako niste potpuno sigurni u sebe tada predlažemo da odaberete jedan od  sljedećih načina.

 

Ovulacijski testovi

Njihova je prednost jednostavna upotreba, pouzdanost te dostupnost jer se mogu kupiti u bilo kojoj ljekarni ili čak drogeriji. Žene općenito vole ovulacijske testove jer se koriste u privatnosti doma i jednostavno je očitati rezultate. Test djeluje na principu mjerenja luteinizirajućeg hormona u ženskom urinu. Njegova se vrijednost poveća pred ovulaciju te u slučaju pozitivnog testa imate i do 36 sati razmaka do početka ovulacije. Na taj način možete bolje planirati spolne odnose i povećati mogućnost začeća.

Test na slinu

Princip ovog testa je mjerenje povećanog sadržaja soli što je pokazatelj da je došlo do povišene razine estrogena. Kada pogledate kroz mikroskop u vrijeme ovulacije tada biste na stakalcu testera trebali vidjeti kristale soli u obliku paprati. Žene preferiraju koristiti ovulacijske testove zbog jednostavne kupnje, ekonomične cijene te njihove 98% točnosti. Mali uređaj za pregled sline koji izgleda kao mini mikroskop jednostavno se nakon svake upotrebe opere i spreman je za novu upotrebu. Kod testova na slinu očitavanje rezultata je malo kompliciranije ali nakon kratkog vremena navikavanja i to postane dio rutine.

Ovulacijski kalendar

Izračunajte plodne dane
Početak zadnje menstruacije:
Dužina ciklusa:
Izračunaj

Jeste li znali?