Studije

Brojna istraživanja i studije dokazale su da namirnice koje svakodnevno konzumiramo ili sastojci dodataka prehrani imaju vrlo velik utjecaj na žensku plodnost. Probrani antioksidansi, vitamini i minerali dokazano poboljšavaju kvalitetu muške sperme i plodnost muškaraca te izravno utječu na mogućnost začeća kod žena.

Utjecaj sastojaka na mušku neplodnost

Oksidativni stres igra ključnu ulogu u muškoj plodnosti i negativno utječe na kvalitetu sperme. Antioksidansi imaju dokazano pozitivan učinak na umanjivanje oksidativnog stresa i posljedično na poboljšanje muške plodnosti. U različitim studijama 1-5 dokazano je da antioksidansi kao što su vitamin C, vitamin E i koencim Q10 imaju pozitivan učinak na izliječenje muške neplodnosti na način da povećavaju broj i pokretljivost spermija

Dokazano je, da je smanjena količina koenzima Q10 6 u sjemenoj tekućini neposredno povezana s astenospermijom (smanjena pokretljivost spermija) te da koenzim Q10 smanjuje nedostatke sustava zbog antioksidativnog stresa.

U studiji koju su izradili u GRI-u (Glasgow Royal Infirmary) 7 u Škotskoj gdje su proučavali utjecaj selena na neplodnost kod muškaraca dokazano je da se kod muškaraca koji su tri mjeseca uzimali 100 mcg selena dnevno osjetno povećala pokretljivost spermija. U studiji se također pokazalo da je kod 11% muškaraca došlo do uspješne oplodnje jajne stanice (u kontrolnoj skupini koja je uzimala dodatke s placebo efektom nisu zabilježeni nikakvi primjeri uspješne oplodnje).

Uloga cinka u muškoj plodnosti potvrđena je od strane Europske komisije gdje su doneseni i zaključci o njegovoj nepobitnoj ulozi u plodnosti i reprodukciji. Cink također doprinosi održavanju normalne razine testosterona u krvi i igra važnu ulogu u diobi stanica. U istraživanju Američkog društva za reproduktivnu medicinu koje je provedeno 2002. godine dokazan je učinak cinka i folne kiseline na plodnost muškaraca. Rezultati su pokazali značajno povećanje količine spermija od čak 74% u skupini muškaraca s lošom kvalitetom sperme, a sličan trend se pokazao i kod plodnih muškaraca.

Na temelju opisanih studija i znanstvenih dokaza potrebno je unositi dovoljne količine antioksidansa, vitamina i minerala kako bi se utjecalo na poboljšanje plodnosti odnosno na bolju kvalitetu sperme.


1. Agarwal A; Nallella KP; Allamaneni SS; Said T.M. (2004) Reprod Biomed , 8[6]:616-27

2. Balercia G; Mosca F; Mantero F; Boscaro M; Mancini A; Ricciardo-Lamonica G; Littarru G. (2004) Fertil Steril. 81[1]:93-8.

3. Suzuki M; Kurabayashi T; Yamamoto Y; Fujita K; Tanaka K. (2003) J Reprod Med, 48[9]:707-12.

4. Henmi H; Endo T; Kitajima Y; Manase K; Hata H; Kudo R. (2003) Fertil Steril.80[2]:459-61

5. Crha I; Hruba D; Ventruba P; Fiala J; Totusek J; Visnova H.Cent (2003) Eur J Public Health , 11[2]:63-7.

6. Balercia G. Arnaldi G. Fazioli F. Serresi M. Alleva R. Mancini A. et al. (2002) Andrologia 34; 107–111.

7. Scott R, MacPherson A. Selenium supplementation in sub-fertile human males. Br J Urology 1998; 82:76-80.

8. Wong; W.Y. Merkus H.M. Thomas C.M. et al. (2002) Fertil Steril 77; 491–498.

plodnost

Utjecaj sastojaka na žensku neplodnost

Antioksidansi imaju važnu ulogu i u ženskoj plodnosti, što pokazuju i brojne studije.

Nedavno je provedena studija1 u SAD-u koja je prikazala efekte i utjecaj antioksidansa B-karotena, vitamina C i vitamina E na vrijeme koje je potrebno ženama za začeće. Studija je pokazala kraće vrijeme potrebno ženama za začeće ako im je index težine bio ispod 25 i ako su uzimale B-karoten. U Studiji se također uspio potvrditi utjecaj antioksidansa na plodnost žena iznad i ispod 35 godina starosti. Povećanjem količine B-karotena i vitamina C uspjelo se smanjiti vrijeme potrebno za začeće kod žena ispod 35 godina starosti dok se povećanjem i količina vitamina E uspjelo postići sličan efekt kod žena iznad 35 godina starosti. 

Istraživanje, provedeno 2012. godine u Hamburgu u Njemačkoj2 ukazalo je na pozitivne efekte vitamina C i E te također vitamina B6, vitamina D, iodina, seleniuma i željeza.


1. Ruder E.H.; Hartmann T.J.; Reindollar R.H.; Goldman M.B. (2014) Female dietary antioxidant intake and time to pregnancy among couples treated for unexplained infertility

2. Buhling K.J.; Grajecki D (2012) The effect of micronutrient supplements on female fertility: a systematic review.

Ovulacijski kalendar

Izračunajte plodne dane
Početak zadnje menstruacije:
Dužina ciklusa:
Izračunaj

Jeste li znali?