Muška neplodnost

Neplodnost je postala ozbiljan problem suvremenog društva o kojem se nerado govori. Suvremeno društvo i brz način života utjeću na sve manju brigu za zadravlje te odgađanje odluke o zasnivanju obitelji što dovodit do kasnijeg otkrivanja neplodnosti i samih uzroka krivih za  neplodnost. O neplodnosti govorimo u slučaju kada se ne dogodi trudnoća kod mlađih parova nakon minimalno jedne godine a prakticirali su nezaštičene redovite spolne odnose. Konvencionalna medicina definira neplodnost kao bolest. Obično zbog velike želje za osnivanjem obitelji parovima trudnoća postaje izazov što posljedično utjeće i na održavanje zdravog partnerskog odnosa. Pronalaskom pravog puta i čineći male promjene moguće je doći do cilja- zdrave trudnoće.

Muška neplodnosti je prisutna u istom omjeru kao i kod žena a govori se o čak trećini populacije. Muška plodnost je definirana količinom sperme (iznad 20 milijuna / ml), pokretljivošću spermija (minimalno 50%) te njihovim oblikom i morfologijom.  Što je veći broj spermija u ejakulaciji, što se bolje kreću i imaju pravilniji oblik, to če lakše doći do jajašca i oploditi ga.


Više o muškoj neplodnosti

Muška neplodnost predstavlja glavni razlog neuspješnog začeća. Nažalost, o muškoj neplodnosti se još uvijek premalo govori, a vrijeme dok se nešto poduzme u smjeru izlječenja još uvijek je jako dugo. U zadnjih 40 godina bilježi se sve slabija kvaliteta muškog sjemena na koju utječu različiti uzroci a na koje ne obraćamo previše pažnje. Muška neplodnost se utvrđuje analizom sperme (spermiogram) čiji se rezultati očituju u:

 • broju i koncentraciji spermija (iznad 20 milijuna/mL),
 • pokretljivošću spermija (najmanje 50%),
 • morfologiji i obliku spermija što se ocjenjuje prema Krugerovim kriterijima.


Što je veći broj spermija u ejakulatu, što su pokretljiviji i imaju pravilniji oblik, lakše će doći do jajašca i oplodnje.

Na neplodnost imaju utjecaj i zdravstveni razlozi, utjecaj okoline i životni stil bolesnika. Neki od najčešćih zdravstvenih razloga neplodnosti su:

 • varikocela (širenje venskog pleksusa koji testise opskrbljuje s krvlju).
 • infekcije (spolno prenosive bolesti)
 • teškoće ejakulacije (retrogradna         ejakulacija odnosno izljev sjemenske tekućine u mjehur),
 • retencija testisa ili nespušteni testisi
 • hormonalna neravnoteža
 • kromosomske nepravilnosti
 • celiakija
 • operacije itd.


Vrlo česti uzrok neplodnosti parova krije se u stilu života i negativnom utjecaju okoline. Moderan i posljedično manje zdrav način života ima veliki utjecaj na kvalitetu sperme, prije svega: 

 • temperatura (česta upotreba saune, tijesno donje rublje i odjeća, previše sjedenja)
 • kemikalije (pesticidi, herbicidi itd.)
 • prisutnost estrogena u prehrani
 • zračenje
 • konzumiranje alkohola
 • pušenje
 • pretilost
 • stres

Oksidacijski stres

Muška neplodnost se sve češće povezuje s oksidacijskim stresom. Ljudski organizam je svakodnevno pod utjecajem različitih oblika stresa, kako fizičkog, psihičkog tako i kemijskog. Ti oblici stresa u većim količinama štete organizmu. Jednako vrijedi i za oksidacijski stres koji je prisutan kod živih organizama zbog povećane količine potencijalno štetnih tvari, tzv. reaktivnih kisikovih spojeva-ROS (engl. reactive oxigen species). Javlja se zbog prevelikog stvaranja radikala ili pomanjkanja antioksidansa u organizmu. Najčešći čimbenici koji potiču oksidacijski stres su brz način života (loša prehrana, česta konzumacija alkohola, pušenje, nedovoljna tjelesna aktivnost, stres, lijekovi itd.) te onečišćenje. Posljedice oksidacijskog stresa su često najvidljivije kad se pojave bolesti koje su kao i neplodnost bolest modernog doba (rak, kardiovaskularne bolesti, bolesti metabolizma itd.).

Samo zdrav organizam je sposoban sam zaustaviti štetne utjecaje pri čemu važnu ulogu imaju antioksidansi npr. vitamin E, vitamin C, koencim Q10 itd. Brojne studije pokazale su iznimno pozitivan utjecaj  antioksidansa na mušku plodnost, o tome možete više pročitati ovdje. 

Savjeti za povećanje muške plodnosti

Za povećanje muške plodnosti ključni su:

· zdrav način života

·redovito unošenje namirnica ili dodataka prehrani bogatih antiksidansima te ostalih namirnica koje pozitivno utječu na kvalitetu sperme.

· prestanak pušenja

· konzumiranje alkohola u umjerenim količinama

· život sa što manje stresa

· izbjegavanje uske odjeće i rublja

· redoviti spolni odnosi (obnavljanje sperme)

U slučaju začepljenja sjemenovoda rješenje može biti mikrokirurška operacija, često jedino moguće rješenje za mušku neplodnost. Struka u ovom slučaju preporučuje postupak medicinski potpomognute oplodnje prilikom koje dolazi do usađivanja spermija direktno u jajnu stanicu (IMSI) što vam omogućuje izbor najprikladnije sperme. 


Međutim, u posljednje vrijeme nam studije ali i iskustvo dokazuju kako se kvaliteta muške sperme može poboljšati, pogotovo ako su čimbenici koji utječu na neplodnost nezdrav životni stil ili utjecaj okoline. 

Sperma sazrijeva približno 3 mjeseca, što znači da su u pravilu rezultati zdravijeg načina života i korištenje predloženih namirnica (uključujući dodatke prehrani) vidljivi nakon 3 mjeseca, odnosno kada se obnovi cijelokupna sperma. Savjetujemo vam da redovito provjeravate kvalitetu sperme analizom sjemena (spermiogramom).


Jeste li znali?