Savjeti

Neplodnost je sve učestaliji fenomen suvremenog društva a za veću plodnost možete se pobrinuti i sami. Provjerite kako utjecati na veću plodnost, brže začeće i sve to na prirodan način.

Spermiogram - nužno zlo kod muške neplodnosti

Spermiogram odnosno analiza sjemena je izvanredan način utvrđivanja muške neplodnosti. U pravilu, u prvoj fazi puta do uspješnog začeća spermiogram je sve što muškarac može napraviti. Napraviti spermiogram često predstavlja problem većini muškaraca jer su uvjereni da je s njima sve u redu ali i zato jer osjećaju nelagodu.

Savjetujemo Vam napraviti analizu sjemena (spermiogram) čim prije. Puno je lakše utvrditi mušku neplodnost od ženske. To je i brža solucija kada želite saznati da li je problem neplodnost te kako bi mogli brže djelovati na problem sukladno rezultatima.

Kako se radi analiza sjemena?

Spermiogram možete napraviti s liječničkom uputnicom ili privatno uz plaćanje. Muškarac u klinici dobiva epruvetu ili čašicu s poklopcem te odlazi u posebno za tu namjenu određen privatni prostor.  Prije davanja sjemena važno je oprati ruke budući da bakterije mogu utjecati na rezultate analize. Nakon ejakulacije spermu se zatvori u epruveti te ostavi na šalteru. Preporučuje se da muškarac barem 2-3 dana prije davanja sjemena na analizu ne ejakulira, odnosno nema spolne odnose. To je važno kako bi sperma imala vremena obnoviti se te kako ne bi spermiji bili previše stari, što negativno utječe na kvalitetu.

Kod analize sjemena važno je da muškarac skrene pozornost liječniku na bolesti od kojih boluje te na to da li je u posljednja tri mjeseca imao povišenu tjelesnu temperaturu jer to sve može utjecati na kvalitetu sjemena.

S obzirom da se sperma obnavlja tijekom približno 3 mjeseca, savjetujemo da se u slučaju slabijeg rezultata spermiograma napravi nova analiza nakon proteka nova 3 mjeseca.

Što ćemo saznati spermiogramom?

S spermiogramom se analiziraju ključne značajke sjemena:
·        volumen
·        boja
·        viskoznost
·        pH
·        broj i koncentraciju spermija (iznad              20 milijuna/mL)
·        gibljivost spermija (najmanje 50%)
·        oblik ili morfologija spermija
 

Ključne su uglavnom posljednje tri stavke. Više spermija u ejakulatu, veća gibljivost i ispravniji oblik povećati će šanse za lakši dolazak do jajne stanice i oplodnje.

7 savjeta za poboljšanje muške plodnosti

Predstavljamo Vam 7 savjeta s kojima jednostavno možete utjecati na poboljšanje kvalitete muške plodnosti i sperme te tako izravno povećati mogućnost za uspješno začeće.

 1. Prestanite pušiti; duhan utječe negativno na morfologiju i pokretljivost spermija.

 2. Izbjegavajte konzumaciju alkoholnih pića; alkohol smanjuje razinu testosterona i utječe na kvalitetu sperme.

 3. Izbjegavajte stres; stres utječe na djelovanje hormona.

 4. Obratite pažnju na tjelesnu težinu; pretilost utječe na hormonsku ravnotežu kod muškaraca te posljedično na proizvodnju zdrave sperme.

 5. Pobrinite se da vam se sperma redovito obnavlja; redovitim spolnim odnosima možete utjecati na neprestano obnavljanje sperme te se zato preporučuje ejakulacija barem svaka 2-3 dana.

 6. Redovito unosite u organizam vitamine i minerale; antioksidansi, npr. vitamin C i E, cink, selen itd. imaju nezamjenjivu ulogu u muškoj plodnosti, stoga obratite pažnju na njihov redoviti unos  (više o tome pročitajte ovdje).

 7. Izbjegavajte vruće kupke i saune; pregrijavanje organizma može negativno utjecati na kvalitetu spermija, stoga vam savjetujemo izbjegavanje sauna, vrućih kupki, intenzivnih sportskih aktivnosti, držanje prijenosnih računala na sebi  itd.


Koji je najbolji položaj za začeće

Na povećanje mogućnosti oplodnje može utjecati i položaj tijekom spolnog odnosa. Dalje u tekstu navodimo nekoliko savjeta:


 • Misionarski položaj smatra se najoptimalnijim za začeće,

 • Da bi više sperme ostalo u rodnici, pokušajte držati penis što duže duboko u vagini, 

 • Prilikom spolnog odnosa podignite partnerici bokove (pomognite si tako da podbočite jastuk) što pomaže da sperma ode u pravom smjeru,

 • Istraživanja su pokazala da se mogućnost začeća povećava ako žena doživi orgazam penetracijom. Na taj način se zbog kontrakcija sperma lakše potisne u vrat maternice što dovodi do bržeg putovanja spermija do jajašca. 

Pravilno planiranje spolnih odnosa ključno je za uspješno začeće

Pravilno planiranje spolnih odnosa ključno je za uspješno začeće

Jeste li znali da je nepravilno tempiranje spolnih odnosa najčešća pogreška parova koji rade na začeću? Izbjegnite ovu pogrešku te utvrdite vrijeme kada je vaše tijelo najspremnije za začeće.

Kako izgleda uspješna oplodnja?

Neposredno prije ovulacije nakon spolnog odnosa muška sperma ulazi kroz vrat maternice i putuje do jajovoda. Polovica spermatozoida odabere ispravan jajovod te u slijedećih 24 sata spermiji dolaze do jajašca. U pravilu samo jedan spermij uspijeva prodrijeti u jajnu stanicu žene a vanjska ovojnica spriječava prodor više od jednog spermatozoida. Nastane zametak koji se ugnježđuje u maternici.

Kada planirati spolni odnos?

Kod planiranja spolnog odnosa najvažnije je pratiti ovulaciju. Neke žene znaju njihovo vrijeme ovulacije (poznaju znakove koje im tijelo daje, kao što je sluz vrata maternice, bol u vrijeme ovulacije koju obično osjećaju na lijevoj ili desnoj strani) itd, dok druge žene ne poznaju takve znakove. U tom slučaju možete si pomoći s ovulacijskim testovima.

Začeće je moguće samo u vrijeme ovulacije tako da je presudno poznavanje plodnih dana žene što omogućuje pravilno planiranje spolnih odnosa. U vrijeme ovulacije jajašce se izlučuje iz jajnika a ključno je i da ga pravodobno oplodi spermij. Većinom spermiji mogu preživjeti 2-3 dana a u idealnim uvjetima i do 6 dana. Kako biste povećali mogućnost uspješne oplodnje potrebno je početi sa spolnim odnosima nekoliko dana prije ovulacije te više puta dnevno. Najveća mogućnost začeća je u slučaju kada imate spolni odnos dan ili dva prije ovulacije i točno na dan ovulacije.

Savjet: koristite ovulacijski kalendar i računajte što točnije plodne dane!

 

Vrlo je važno da muškarac ne zadržava spermu te da ejakulira što češće. Samo se na taj način spermiji mogu brzo obnavljati u dovoljnom broju, najveće pokretljivosti da može jedan od njih u pravom trenutku oploditi jajašce. Zbog toga je važno imati spolne odnose i izvan plodnog razdoblja (barem svakih 5 dana).

Spolni odnos, pogotovo kod parova koji se trude začeti, postane vrlo brzo umjesto užitka nužno zlo i napor. Stoga vam savjetujemo da se previše ne opterećujete, uživajte u prepuštanju partneru te uzmite pauzu kad osjetite da više ne uživate. Važno je imati otvoren, iskren odnos sa partnerom i djeliti svoje misli i osjećaje. Uživajte!

S pravilnom prehranom do začeća

Ako ste već napunili svoj hladnjak s organskim voćem i povrćem, izbjegavate procesuiranu hranu, jedete cjelovite žitarice i konzumirate folnu kiselinu tada možete napraviti i korak više. Provjerite kakva se hrana preporučuje jesti u svakoj fazi menstrualnog ciklusa a koja može čak i povećati šansu za trudnoću.

1. faza: Menstruacija

Na početku vaše menstruacije možete osjećati grčeve, nadutost, umor i brzu izmjenu raspoloženja. To je uglavnom faza kada vaše tijelo gubi i do 40 ml krvi i posljedično dolazi do pomanjkanja željeza. Stoga je vrijeme da se usredotočite na uzimanje hrane bogate željezom.

Jedite puno:

Mesa, graha, ribe, zelenog lisnatog povrća i sjemenka. Većina ovih namirnica bogata je željezom, proteinima ili oboje a to je posebno važno ako imate endometriozu ili teško krvarenje. Osim toga, na primjer riba, sjemenke i lisnato povrće imaju protuupalna svojstva koja mogu pomoći ublažiti grčeve te pomoći u normaliziranju protoka krvi. Još jedan savjet: jedite puno paprike, rajčica, brokula, kivija, citrusa i drugih namirnica koje su bogate vitaminom C. Vitamin C pomaže tijelu apsorbirati željezo iz graha, proizvoda od cjelovitog zrna i obogaćenih žitarica.

Izbjegavajte:

Hladna jela (posebno ako se radi o bolnoj menstruaciji) te alkohol, kofein i začinjenu hranu što može dodatno pojačati krvarenje i posljedično dodatni gubitak željeza.

2. faza: Folikularna faza

U folikularnoj fazi vaše tijelo naporno radi na razvoju dominantnog folikula, a u tijelu se povećava razina estrogena. Važan je unos povrća poput brokule, kelja, kupusa i cvjetače jer oni pomažu tijelu da se riješi viška estrogena. Nemojte zaboraviti maslinovo ulje, avokado, orašaste plodove, sjemenke  i lisnato povrće jer sadrže puno vitamina E koji se nalazi u tekućini folikla u kojem stanuje vaše jajašce. 

Jedite puno:

Namirnice koje podržavaju razvoj folikula: orašasti plodovi, sjemenke, zeleno povrće, mahunarke, jaja i ribe.

Izbjegavajte:

Prije svega alkohol koji utječe na ravnotežu hormona i dehidraciju a posljedično je kriv za pretanku sluz, što onemogućuje oplođenom jajašcu da se usidri u maternici.

3. faza: Ovulacija

S obzirom da ste blizu ovulacije tijelu je potrebno puno vitamina B i drugih namirnica koje mogu utjecati na otpuštanje i implementaciju jajašca. Cink može pomoći u dijeljenju stanica i proizvodnji progesterona te vitamina C koji se nalazi u većim količinama u folikulu i može imati važnu ulogu u proizvodnji progesterona.

Esencijalne masne kiseline (EFA) su ključne u ovoj fazi. Najbolji izvor omega-3 kiselina je riba i dodaci prehrani koji sadrže riblje ulje. Važne su jer potiču protok krvi u maternici i utječu na lakše oslobađanje jajašca u jajniku.  

Jedite puno:

Lisnato zeleno povrće, cjelovite žitarice, jaja, mahunarke, meso, riba (ili dodatke prehrani koje sadrže riblje ulje) te pijte puno vode. Voda ima ključnu ulogu u transportu hormona i razvoju folikula. Također pomaže sluzi vrata maternice (cerviksa) da spermiji vašeg partnera brže i lakše dođu do cilja.

Izbjegavajte:

Kisele namirnice, kao što su kava, alkohol, meso i procesuirana hrana. Kisele namirnice mogu zakiseliti sluz vrata maternice i učiniti ga neprijateljskim okruženjem za spermije. Preporučujemo jesti puno mlade mrkve, zelenog povrća i klice.

4. faza: Lutealna faza

Sada je vrijeme za jesti puno namirnica koje potiču rast stanica. Beta karoten koji se često pojavljuje u lisnatom povrću kao i hrani žute i narančaste boje (npr. mrkva, dinja i slatki krumpir). Ove namirnice pomažu zadržati razinu hormona u normalnim granicama i spriječiti rani pobačaj.

Jedna od namirnica koju morate jesti često je i ananas. Povrh beta karotena ananas je bogat i bromelainom koji ima pozitivne učinke na fazu implementacije embrija te djeluje protuupalno.  

Jedite puno:

Toplih jela kao što su juhe i variva. U ovoj fazi je dobrodošlo sve što može potaknuti veću temperaturu u tijelu i pomoći održati trudnoću. 

Izbjegavajte:

Hladna jela i sirovu hranu, posebno sladoled i smrznuti jogurt. Lutealna faza je vrijeme kada želimo potaknuti rast i širenje a učinak hladnih jela je sasvim suprotan.

Ovulacijski kalendar

Izračunajte plodne dane
Početak zadnje menstruacije:
Dužina ciklusa:
Izračunaj

Jeste li znali?