Zanimljivosti

Može li muško donje rublje utjecati na kvalitetu sperme

Muško donje rublje dizajnirano je tako da održava optimalnu temperaturu za razvoj spermija. Termperatura testisa je 1-2 stupnja niža od temperature tijela što omogućava proizvodnju zdravih spermija ispravnog oblika i optimalne fleksibilnosti.

Usko donje rublje često je neizostavni komad odjeće u ormaru svakog muškarca. Nažalost, većina muškaraca morat će promijeniti navike jer usko donje rublje grije testise što utječe na kvalitetu sperme, a to može dovesti do muške neplodnosti.

Savjetujemo vam da nosite šire donje rublje ili bokserice. Također, kako biste bili sigurni, izbjegavajte prečesto boravljenje u saunama, termama, bazenima s toplom vodom te izbjegavajte rad s računalom u krilu. Nažalost, poboljšanje sperme ne može doći preko noći, ali sigurno, ponekad malim promjenama možete učiniti mnogo.

Do veće plodnosti uz pomoć alternativne medicine?

U zadnje vrijeme se pojavljuju sve više stručnih mišljenja da alternativna medicina može pomoći u nekim slučajevima neplodnosti. Dalje u tekstu predstavljamo vam neke od najčešćih i najučinkovitijih metoda:

Joga

Joga ne pomaže samo umiriti misli već i pojačava protok krvi u reproduktivnim organima što utječe na bolju kvalitetu jajašca. Joga također pomaže u otklanjanju stresa za koji je dokazano da negativno utječe na plodnost.

Akupunktura

Tradicionalna kineska metoda liječenja koja se temelji na zabadanju iglica u akupunkturne točke na tijelu. Akupunktura pomaže u otklanjanju depresije i stresa. a najčešće se koristi u kombinaciji s biljnim lijekovima. Ovo je već stoljećima poznata metoda liječenja nekih oblika neplodnosti, a najučinkovitija se pokazala kod djelovanja na folikule jajnika te na povećanje protoka krvi u sluznici maternice.  Isto tako, akupunktura ima pozitivan učinak i na plodnost muškaraca.

Refleksna masaža

Refleksnom masažom se stimuliraju točke na stopalima i dlanovima koji imaju utjecaj na funkcioniranje organa. Reflesksna se masaža koristi uglavnom za smanjivanje stresa jer ovaj postupak opušta cijelo tijelo i na taj način pozitivno djeluje na hormone, poboljšavanje protoka krvi te regulaciju menstrualnog ciklusa.

Tradicionalne biljke

Mnogo neplodnih parova najčešće koristi ljekovito bilje u borbi s neplodnošću. Najčešći izbor je crvena djetelina koja ima neobjašnjivi utjecaj na neplodnost, regulaciju menstrualnog ciklusa i ublažavanju klimakterijskih simptoma.  Također, u povećanju plodnosti muškaraca i žena pomaže i sibirski ginseng koji pozitivno djeluje na maternicu i povećava razinu testosterona te tako utječe na kvalitetu sperme.

Pušenje marihune značajno umanjuje kvalitetu sperme

U stručnom časopisu Human Reproduction britanski znanstvenici su predstavili rezultate istraživanja koje je provedeno na  2.000 muških uzoraka sperme koji su uzeti u većim britanskim klinikama za liječenje neplodnosti. Rezultati su pokazali da je između brojnih loših navika muškaraca koji su imali problema s neplodnošću, pušenje marihuane najviše utjecalo na kvalitetu sperme odnosno na morfologiju i oblik. Spermiji muškaraca koji su tri mjeseca prije uzimanja uzorka sjemena redovito pušili marihuanu imali su neobičnu veličinu i oblik.

Utjecaj štitnjače na plodnost

Štitnjača je jedna od najvećih žlijezda u tijelu i stvara dvije vrste hormona, trijodtironin (skraćano T3) i tiroksin (T4). Od nekog oblika poremećaja štitnjače boluje u svijetu čak više od 300 milijuna ljudi.

Štitnjača utječe ne samo na metabolizam i mršavost već je ona u konstantnoj interakciji s muškim i ženskim spolnim hormonima. Višak ili manjak tiroidnog hormona štitnjače tj. hipertiroidizam ili hipotiroidizam može utjecati na plodnost. Nepravilna funkcija hormona štitnjače kod žena pridonosi nepravilnom menstrualnom ciklusu i posljedično izaziva izostanak ovulacije.

S  pravilnom prehranom do zdrave štitnjače.

Za normalno djelovanje štitnjače vrlo je važan jod, njegovo pomanjkanje ima vrlo ozbiljne posljedice. Preporuča se često konzumiranje svježe ribe poput srdele, skuše, bakalara i lososa te morskih plodova.  Jod se također nalazi u špinatu, kukuruzu, integralnim žitaricama, jabukama, kruškama i lanu. Ipak, u slučaju hipotireoze (usporenog rada štitnjače) potreban je oprez pri unosu joda.

U pretvorbi joda u hormon štitnjače sudjeluje mineral selen koji je prisutan u crvenom zelju, krumpiru, luku, češnjaku, mrkvi, poriluku, žitaricama, rajčicama, brokuli, integralnoj riži, repi, plodovima mora, jetri, brazilskim i indijskim oraščićima, orasima, grožđicama, naračama i mekinjama.

Za poboljšanje nastajanja hormona bitan je cink koji je prisutan u oštrigama, bučinim sjemenkama i ulju, telećoj jetri, govedini, svinjetini, sardinama, poriluku, rajčici, paprici, leći, šparogama i crvenom kupusu.

Također savjetujemo uzimati dovoljno omega-3 i omega-6 masti, izbjegavati rafinirane namirnice, šećer, mliječne proizvode, meso, gluten, kofein i alkohol.


Da li dob muškarca utječe na plodnost

Muškarci imaju također svoj biološki sat. Ipak, oni mogu postati roditelji i u kasnijoj dobi (čak i nakon 70. godine starosti), ali se s godinama starosti povećava i vrijeme potrebno za uspješnu oplodnju. Muškarcima mlađima od 25 godina starosti je potrebno prosječno 4,5 mjeseca za uspješnu oplodnju dok se kod muškaraca starijih od 40 godina (s partnericom mlađom od 25 godina starosti) to vrijeme povećava se na prosječno 2 godine.

U SAD-u je 20031.g. provedeno istraživanje koje je donijelo zaključak da dob muškarca zaista utječe na plodnost. Istaknuto je kako se s godinama starosti pogoršava volumen i pokretljivost spermija te da kod muškaraca povezanost utjecaja starosne dobi na oplodnju nije toliko izražena kao kod žena. Na smanjenje mogućnosti oplodnje zbog dobi utječu uglavnom različiti hormoni. Kod žena, hormonalne promjene su mnogo značajnije te na kraju dovode do menopauze. Muška sperma se uglavnom obnavlja do kraja života.

 

1.     B. Eskenazi, A.J. Wyrobek, E. Sloter, S.A. Kidd, L. Moore, S. Young and D. Moore (2003); The association of age and semen quality in healthy men,

Ovulacijski kalendar

Izračunajte plodne dane
Početak zadnje menstruacije:
Dužina ciklusa:
Izračunaj

Jeste li znali?